al contingut a la navegació Informació de contacte

Situació i presentació

El terme municipal de Llavorsí, de 68,51 km2, és situat al sector central de la comarca, a banda i banda de la Noguera Pallaresa, entre la ribera de Sort i la Vall d’Àneu i a la sortida de les valls de Tírvia. Limita al N amb la Guingueta d’Àneu, al NE amb Vall de Cardós, a l’E amb Tírvia, Farrera i Montferrer i Castellbò (aquest darrer de l’Alt Urgell), al S amb Soriguera i a l’W amb Rialb.

El territori és muntanyós. Les elevacions que emmarquen la vall de Baiasca al NW sobrepassen escassament els 2 000 m, amb 2 044 m al Cap Major, cim del qual parteix una carena en direcció W-E que separa les valls de Baiasca i d’Escart (collada des Alls, la Solana d’Auressi) i una altra en direcció NW-SE, divisòria amb la Vall d’Àssua. Al NE, a l’esquerra de la Noguera Pallaresa, els contraforts de la serra d’Auratri (1 876 m) marquen el límit amb el mateix terme de la Guingueta d’Àneu i amb el de Vall de Cardós, i la divisòria amb el terme de Tírvia i la Vall de Cardós passa per la carena N-S formada pel pic des Malls (1 614 m), el de l’Orri i el de Vallalta o del Burgueràs (1 397 m). A llevant, la divisòria amb el terme de Farrera travessa la serra de Sant Andreu, la collada de Serelles i el pic d’Urdossa (2 222 m) fins al Romadriu. Un petit sector del vessant esquerre de la Ribalera (o vall del Romadriu) forma el límit amb Montferrer i Castellbò (prop de Sant Joan de l’Erm Vell), al SE amb Rialb. El curs baix del Romadriu i un petit sector de la Noguera Pallaresa constitueixen el límit meridional amb Rialb. El límit continua vers el NW pel serrat de Cabarerto, que culmina al tossal de la Font Freda (2 035 m), el pic de Matanegra (2 082 m) i la collada de Rat (1 995 m).

El terme comprèn la vila de Llavorsí, cap administratiu, els pobles d’Aidí, Baiasca, Arestui, Sant Romà de Tavèrnoles, Montenartró, Romadriu de Ribalera i el santuari de Biuse.

Travessa el terme seguint el curs de la Noguera Pallaresa la carretera C-13, de Lleida a Esterri d’Àneu, de la qual surt per la dreta, a Llavorsí, la L-504 que porta a les valls de Cardós i Farrera i a la coma de Burg. A la resta de pobles del terme s’accedeix per pistes i camins.