al contingut a la navegació Informació de contacte

Sant Romà de Tavèrnoles, Sant Pere de Vellanega i la Mare de Déu de Biuse

Pobles dels Pirineus

SANT ROMÀ DE TAVERNOLES

A migdia del terme, enlairat a 1 208 d’altitud, als vessants orientals de la pica de l’Àliga, dominant la riba dreta de la Noguera Pallaresa, hi ha el poble de Sant Romà de Tavèrnoles (1 h el 2001). L’església de Sant Quirze, sufragània de la de Rodés, és un petit edifici de pedra amb campanar d’espadanya.

Prop del poble de Sant Romà de Tavèrnoles hi ha les escasses restes del monestir de Vellanega, antiga abadia benedictina (Sant Pere de Vellanega) esmentada ja el 969, quan era regida per l’abat Salla; el 976, ja sense abat, fou cedida al monestir de Sant Serni de Tavèrnoles i des de llavors els seus abats s’intitulaven també abats de Vellanega; esdevingué simple priorat des del 1093 i tenia encara certa vida monàstica el 1268; des del segle XIV fou només una possessió regida per un clergue.

A migdia de Llavorsí, enfilat en un coster que davalla de Baladredo, damunt la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, hi ha el santuari de la Mare de Déu de Biuse, simple edifici sense campanar ni absis decorat amb pintures a l’interior. El segon diumenge de maig hi ha un aplec molt concorregut en el qual es reparteix, després de la missa, un pa de quart de quilo als assistents (la caritat de Biuse). El lloc correspon a l’antic castell de Biuse del comtat de Pallars. El 1985 es trobaren un gran nombre de peces de l’edat de bronze prop d’aquesta ermita.