al contingut a la navegació Informació de contacte

Aidí, Arestui i Baiasca

Pobles dels Pirineus


Mirador de Sant Jaume- Arestui

A l’extrem N del terme, enlairat a 993 m d’altitud, sobre la riba esquerra de la Noguera Pallaresa i en un coster sota el pic des Malls, hi ha el poble d’Aidí (9 h el 2001), centrat per l’església parroquial de Sant Just (dita actualment del Roser), petit edifici amb un campanar de torre quadrada. Al nivell del riu i de la carretera, sota el poble, hi havia l’hostal d’Aidí.

A la vall de Baiasca, al sector NW del terme, es troba, a uns 3 km de la Noguera Pallaresa i a la dreta del riu de Baiasca, el poble d’Arestui (1 247 m; 16 h el 2001), voltat de grans boscos. Les cases formen un sol cos amb la petita església de Sant Martí, sufragània de la de Baiasca. Al SE d’Arestui, enlairada a 1 550 m, en una elevació que domina la vall, hi ha l’ermita de Sant Jaume, romànica, d’una nau i absis rectangular. La festa major s’escau el darrer diumenge d’agost. Es fa un aplec a l’ermita de Sant Jaume l’1de maig.

Més a l’interior d’aquesta vall, prop de la capçalera i a l’esquerra del riu de Baiasca, hi ha el poble de Baiasca (1 313 m; 16 h el 2001). Forma un petit grup de cases centrat per l’església parroquial de Sant Serni, romànica d’origen però molt modificada, que té a l’interior interessants frescos romànics. Més al N, en un turó, hi ha les restes de l’antiga església de Sant Bartomeu, també romànica. La festa major s’escau el 23 d’agost. Es fa festa el dia 29 de novembre, per Sant Serni.