La FAO ha designat el dia 29 de setembre de 2021 com el dia internacional de la conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari
La FAO ha designat el dia 29 de setembre de 2021 com el dia internacional de la conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari per contribuir a sensibilitzar sobre la importància d’aquest problema i les seves possibles solucions. A la UE es calcula que cada any es generen aproximadament 88 milions de tones de residus alimentaris .
DIJOUS 30 SETEMBRE 2021
Segons l’informe FUSIONS ( març 2016) sobre estimacions dels nivells de malbaratament d’aliments a Europa el 53% del malbaratament es produeix a les llars. S’estima que el fet que els consumidors interpretin erròniament la data de consum indicada a l’etiqueta dels productes té un impacte sobre el malbaratament d’aliments a la llar d’entre el 15 i el 30 % depenent de l’estudi.
Per això, destaquem entre els materials disponibles a la web:
- la infografia “Les dates t’ajuden a no malbaratar els aliments”.
Com sabeu, la data de caducitat indica la vida segura de l’aliment i un cop superada el producte no es pot consumir. En canvi, si l’aliment porta data de consum preferent, un cop depassada l’aliment encara és segur.
En aquesta infografia, derivada del document del Comitè científic assessor de seguretat alimentària Extensió de la data de consum dels aliment. Criteris per l’aprofitament segur, es proposen uns terminis de consum sempre que l’aliment s’hagi conservat com diu el fabricant i l’envàs estigui intacte.
- el cartell “Que pots fer tu per aprofitar el menjar” faciliten consells per reduir el malbaratament, planificar els àpats, ajustar les racions, aprofitar les sobres, ajustar la temperatura de la nevera, entre altres.
- la publicació “ Del restaurant a casa, emportat amb seguretat els aliments que no has consumit”, amb recomanacions per seguir gaudint dels aliments amb seguretat.
- El cartell “No Malbaratis: Planifica la compra”.
Us facilito l’ enllaç directe als materials i a l’apartat donació i aprofitament d’aliments de la web de l’ACSA on podeu trobar més informació i materials per contribuir a reduir el malbaratament alimentari i garantir la seguretat en les donacions d’aliments
També disposem d’un vídeo sobre la data de consum preferent i la data de caducitat:
Agència de Salut Pública de Catalunya| Secretaria de Salut Pública.